kwaśny

Encyklopedia PWN

maltoza, cukier słodowy, C12H22O11,
disacharyd zbudowany z 2 cząsteczek d-glukozy;
wytwarzanie na powierzchni przedmiotów metalowych (gł. stalowych) lub niemetalowych cienkich powłok miedzianych;
mukopolisacharydy
[łac.-gr.],
polisacharydy zaliczane do heteropolisacharydów;
produkty stosowane do usuwania zanieczyszczeń z różnorodnych podłoży (do ś.m. nie zalicza się środków piorących i szamponów);
chem. cecha roztworu elektrolitu zależna od równowagi między właściwościami kwasowymi i zasadowymi substancji rozpuszczonych w roztworze
kosmetyk (w postaci emulsji, balsamu, żelu, toniku) odżywiający, wzmacniający włosy i nadający im pożądane cechy,
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia